Pas toen de publieke opinie en politiek zich gingen interesseren voor de ecologie is er iets veranderd. Bedrijven zijn het als factor in de destep analyse gaan meenemen. Sindsdien is de STEP analyse ook de DESTEP geworden, zoals we die nu kennen. Waarbij ecologische factoren in deze destep analyse nadrukkelijk staat voor een verwantwoorde omgang met grondstoffen en fysieke ruimte.Het is dus meer dan de score voor het gebruik van groene energie.
Energieverbruik
Als gevolg van het toegenomen bewustzijn en vanwege de gestegen kosten wordt door bedrijven steeds vaker ingezet op hardware met een lager energieverbruik. Deels is dit minder vrijwillig dan het lijkt. Denk hiervoor aan het overheidsprogramma voor de 2020 CO2 reductie doelstellingen. Dit laatste voorbeeld heeft een nadrukkelijke link met de DESTEP factor die hierna wordt behandeld.
Recycling
Een voorbeeld hoe bedrijven praktisch met de ecologische factoren omgaan zien we bij recycling. Consumentenelektronica wordt ingezameld en verder verwerkt. Dat is allang niet meer uitsluitend om de afvalberg te verminderen. De twee andere redenen zijn het terugwinnen van schaarse grondstoffen en omdat het bijdraagt het imago van de bedrijven te vergroten. De inruilacties van afgedankte mobiele telefoons zijn een concreet voorbeeld hoe de ecologisch factor bewust wordt gehanteerd om de doelstellingen voor imago en MVO te realiseren.
Positief
Lagere kosten en het imago van een onderneming zijn te belangrijk om te negeren. Daarom is tegenwoordig de DESTEP analyse de norm en niet de oudere STEP. Bij die laatste vielen demografische en ecologische factoren buiten de scope. De ervaring leert verder dat demografie en ecologie steeds vaak worden meegenomen bij beslissingen. Dit zonder dat men ze als zodanig benoemt.
Hierna volgt nog de 6e en laatste component van een destep analyse – de politieke factoren.