ACM

De vreemde opgaande lijn bij SMS in Nederland

De laatste jaren is het sms volume in Nederland in hoog tempo afgenomen. In het derde kwartaal van 2014 werden er volgens toezichthouder ACM nog 1.027 miljard berichten verstuurd. Voor Q3 2016 bleef de teller staan op 868 miljoen. Dat is duidelijk een dalende lijn.

Daling of stijging?

Wie echt de kwartalen naast elkaar legt ziet echter een tweede lijn. Sinds 2016 lijkt de neergang te zijn omgebogen naar een voorzichtige groei van 779 miljoen in het eerste kwartaal naar de al genoemde 868 miljoen. Toch blijft het beeld hangen dat SMS zijn beste tijd heeft gehad en alleen nog maar zal krimpen. Voor beide constateringen ontbreekt de verklaring. De cijfers van ACM spreken voor zich. Het volume neemt toch echt weer toe. Waarom in de pers dan nog steeds wordt geschreven over sms als iets uit het verleden, als een dienst die steeds minder wordt gebruikt klopt gewoon niet.

Volume of waarde?

Wat wel klopt is dat de waarde van de dienst afneemt. Sms bundels zijn groter en goedkoper geworden. Het is veel minde de melkkoe waar operators op dreven dan voor een aantal jaren geleden. Als dat de boodschap zou zijn die eerlijk werd gecommuniceerd en door de pers werd overgenomen was het de constatering van ACM waarschijnlijk ook beter opgepakt. Het is namelijk wel opvallend dat in Nederland het SMS volume toeneemt. In België heeft de toezichtouder namelijk net bekend gemaakt dat in een jaar tijd het sms volume daar in een jaar tijd met 4,5% is afgenomen.

De komende periode zal in nog een aantal EU lidstaten de telecom toezichthouder met rapportages komen. Dan zal de vraag beantwoord kunnen worden of Nederland hier in pas loopt met een weinig opvallende Europese trend, of dat we hier een andere koers volgen.