China

De toekomst van Chinese telco’s in Amerika

Eerder deze maand heeft de FCC besloten door te gaan met het onderzoeken van drie Chinese telco’s die actief zijn in Amerika. De nieuwe president heeft duidelijk niet ingegrepen in de lopende procedure. De vraag is of deze bedrijven nog wel bestaansrecht hebben aan het eind van het onderzoek.

Het onderzoek naar China Unicom Americas, Pacific Networks en ComNet komt niet uit de lucht vallen. De eerste stappen zijn door de politiek in 2019 gezet, het afgelopen jaar is de toezichthouder FCC zich voor het dossier gaan interesseren. Dit jaar kregen de drie bedrijven nog te horen dat ze voor 1 maart konden aantonen geen discutabele banden met de Chinese overheid te hebben. Schijnbaar is van die ruimte geen gebruik gemaakt. Nu is dat ook wel erg moeilijk, want Chinese bedrijven zijn bij wet verplicht aan bepaalde overheidsverzoeken te voldoen. Met name het faciliteren van handelingen om de staatsveiligheid te steunen zijn een struikelblok als het om de zelfstandigheid van Chinese bedrijven gaat.

Daarbij moet worden opgemerkt dat voor de Chinese overheid ook zelfstandige dochterbedrijven onder de wettelijk meewerkplicht vallen. ComNet, dat stelt zelfstandige onderneming onder de paraplu van Pacific Networks te zijn, heeft daarom ook een probleem met de FCC.

Gezonde argwaan

Voor de FCC is er alle reden dit trio met gezonde argwaan te behandelen. De drie hebben namelijk al eerder te communiceren over veranderingen op directieniveau en bezitsverhoudingen. De telco sector in Amerika is verplicht de FCC daar pro actief over te informeren. Dit duo of trio heeft dat niet gedaan.

Tegelijk heeft de FCC als onafhankelijke toezichthouder een politiek probleem. In 2020 is de dienst door de Senaat beschuldigd te weinig energie te steken in het controleren van buitenlandse telco’s in Amerika. Dat daarbij niet naar T-Mobile is gewezen mag duidelijk zijn.

Interconnectie aan banden leggen?

De toezichthouder heeft meerdere mogelijkheden de sector en individuele bedrijven te controleren. Dat de Chinezen niet pro actief en transparant communiceren is genoteerd. Dat maakt vast al deel uit van een groeiend dossier. Maar de vraag is wat nu de uitkomst gaat worden. Hardware van ZTE en Huawei de toegang tot de markt ontzeggen is betrekkelijk makkelijk door te voeren. Maar hoe zit dat met connectiviteit? Peering of interconnectie beperken werkt per definitie twee kanten uit. Het blokkeren van Chinese telco’s  en kan dus direct bedrijven in Amerika schaden.

Dit dossier is daarom best wel complex.