sim simkaart

De internetbundel als valkuil

Met enige regelmaat komt de vraag voorbij of internet via een mobiele verbinding een volwaardig alternatief is voor de vaste verbinding. Niet zelden wordt er dan op gewezen dat het technisch onderscheid minder van belang is dan het contractuele. De internetbundel hiervoor gebruiken mag namelijk niet. Maar klopt dat wel?

Voordat deze vraag wordt beantwoord is er de belangrijke kanttekening dat mobiel internet niet gelijk is aan mobiel internet. Het is een illusie te geloven dat de internetbundel van een prepaid simkaart in alle opzichten even goed is als de internetbundel van een simkaart voor alleen maar dat type communicatie en niet voor bellen. In het eerste geval zal het aanbod namelijk gebaseerd zijn op een consumentenverbinding en in het andere geval gaat het om B2B aanbod.

VO 2015/2120

Dat gezegd hebbende is het tijd te wijzen naar een weinig bekende Verordening van de EU. VO 2015/2120 benoemt maatregelen conform het beginsel van technologische neutraliteit; dat wil zeggen dat zij geen regels opleggen noch discrimineren ten gunste van het gebruik van een bepaald soort technologie. Dit betekent dat aanbieders van simkaarten voor mobiele communicatie niet mogen verbieden dat de kaart in een router wordt gestopt. Of dat via een smartphone op basis van tethering of een USB kabel verbinding wordt gemaakt.

Voorheen kwam het vaker voor dat consumenten klaagden over waarschuwingen van de telco dat ze betrapt waren op “onjuist” gebruik van de verbinding. Dit soort klaagzangen lijkt grotendeels te zijn verdwenen. Dat komt in ieder geval omdat de internetbundels groter zijn geworden. Ook kan de infra tegenwoordig echt wel deze vorm van gebruik verwerken. Dat door de bovengenoemde VO elk contact dat dit gebruik verhindert overruled speelt natuurlijk ook een behoorlijke rol.

Churn

Dan is er nog een derde punt. Inmiddels is de markt voor mobiele communicatie behoorlijk verzadigd. Elke telco kijkt op weekbasis naar de churn. Klanten op de kast jagen met kleine lettertjes of verboden (los van het punt of die kloppen) is niet verstandig.

Een gesprek over in de internetbundel als primaire vorm van connectiviteit kent meer dan een valkuil. Wie dat inziet begrijpt ook waarom het onverstandig is voorwaarden en contracten centraal te stellen.