Nokia-3310-simpele-smartphone

De hier onbekende markt voor simpele smartphones

In Nederland gaat de meeste aandacht uit naar smartphones, terwijl er ook een markt is voor de meer simpele toestellen. Deze worden vaak voorzien van het label “senioren toestellen”, terwijl dat zeker niet de enige groep is die een dergelijk toestel de voorkeur geeft. Hoe groot de potentiële markt is voor dit soort toestellen is onbekend. In India weten ze dat wel.

Verschil smartphones

Het belangrijkste verschil tussen een gewone en een simpel smartphone is het ontbreken van een groot aantal apps. Die zijn op de eenvoudige modellen niet af fabriek geïnstalleerd. Dat achteraf doen is beperkt mogelijk. Werkgeheugen en storage zijn ontoereikend en het OS is iets anders dan Android.

Het gebrek aan opties heeft als voordeel dat de gebruiker niet snel wordt afgeleid. Met het OS en vooral de grafische schil is het goed mogelijk een interface simpel te houden en de virtuele knoppen groot. Naast virtuele knoppen hebben de simpelere toestellen vaak nog fysieke knoppen. Dat is praktischer voor mensen die weinig ervaring met touchscreens hebben of het lastig vinden daar mee om te gaan.

2G/3G volstaat

Echt onder de motorkap kunnen de twee soorten toestellen ook sterk verschillen. Dat realiseren de meeste gebruiker zich niet eens. Het aanbod dat in India bestaat is daar heel duidelijk over. Een smartphone heeft 4g (of 5G) nodig. Voor de andere toestellen volstaat 2G of 3G.

Duitse markt

Dat technische onderscheid is nog een reden waarom er in Nederland zo weinig over minder slimme smartphones wordt gecommuniceerd. De telco’s zijn immers in hoog tempo bezig 2G en 3G uit te faseren. Klanten wijzen op simpel aanbod doorkruist die plannen. Verder is er een puur commerciële reden. Een 2G/3G abonnement kent een lagere prijs dan een 4G. In Duitsland is daar een redelijke markt. Dat had dus ook in Nederland het geval kunnen zijn.

India

Maar de markt voor simpele smartphones is hier nooit serieus onderzocht en bediend. Dat er in India een markt van 300 miljoen gebruikers voor bestaat zegt niet zoveel. Dat land met Nederland vergelijken is zinloos. Wat wel kan is naar Duitsland kijken. Daar zijn via het MVNO kanaal honderdduizenden 2G/3G simkaarten actief. Die simkaarten zijn ook deels in gebruik bij mensen die bewust kiezen voor simpele smartphones. Over de grens is daar dus markt voor en die markt is hier bewust onmogelijk gemaakt.