De e-reader nog niet geen niche apparaat

Eerder deze maand wees Emerce op een rapport van Gartner over devices. De apparatenmarkt zou verzadigd zijn, de verkopen van PC tot smartphone zou bijna voor elk merk en elk land zouden verder teruglopen.

Dat nieuws zal niemand als een verrassing mogen overkomen. Alleen al de afname van het aantal verkooppunten in Nederland is een serieuze indicatie voor de toestand van deze markt. In de zelfde week kwam ook Bitkom uit Duitsland met een melding van gelijke strekking. Daarbij ging het echter niet om de gehele markt. Waarschijnlijk mede met het oog op de Frankfurter Buchmesse heeft deze brancheorganisatie de markt voor e-readers laten doorlichten. Dat levert een opvallende bevinding op. De markt voor e-books stagneert. Let wel: niet de devices, maar de digitale titels zelf.

Het plafond lijkt te liggen bij 24% (2015: 25% 2014: 24%). Meer zijn niet bereid of in staat een boek van een device te lezen. Zelfs met de wetenschap dat 25% van de Duitsers zelden tot nooit een boek leest is een de score van 24% iets dat niet overeenkomt met de voorspellingen. Voorstanders van het gedrukte boek zullen de twee meest genoemde redenen waarom e-boeken worden overgeslagen direct herkennen: 55% van de niet e-lezers heeft een voorkeur voor het fysieke boek, 44% wil niet van een scherm lezen.

Als we spreken over verzadiging bij consumer goods is dat in de regel omdat bijna iedereen die over het goed kan beschikken, dat ook echt doet. Wat we hier lijken te zien is dat de groep bewuste niet-gebruikers veel groter is dan bij enig ander goed of device en dat die verhouding niet past bij het beeld van verzadiging dat we gewend zijn. Voor marketeers en productontwikkelaars is het alleen al daardoor de moeite waard de Bitkom presentatie door te nemen.