De appels en peren van Trendforce en IDC

Normaal zit er weinig ruimte tussen de voorspellingen over smartphones van analisten als IDC en Trendforce. Deze keer is dat een ander verhaal. Slaat een partij de plank mis of gaan ze allebei de mist in.

Trendforce

Trendforce laat sinds begin deze maand weten dat het een grote min ziet voor de productie van smartphones. Het afgelopen kwartaal zou er 11 procent minder zijn gemaakt. Daarbij gaat het om de “wordwide” productie. Aangezien deze devices vooral in Zuid Oost Azië worden gemaakt kijkt Trendforce waarschijnlijk naar minder dan 10 landen.

Een prominente rol in de melding is weggelegd voor India en Vietnam. In het eerste land is de productie deels tot stilstand gekomen. Daarover is op dit blog al eerder geschreven. Dat iets vergelijkbaars ook in Vietnam aan de hand is kan minder makkelijk worden geverifieerd.

Minstens zo belangrijk is – en daar heeft Trendforce een punt – is dat in deze landen naast het aanbod ook de vraag is weggevallen. Het is namelijk niet alleen de productie van smartphones die tot stilstand is gekomen. Tal van andere sectoren hanteren lockdowns. Het besteedbaar inkomen staat derhalve onder druk en dat is een smartphone geen noodzakelijke uitgave.

Deze opmerking van Trendforce is deels te controleren over een andere as. Er zijn inderdaad meldingen over het wegvallen van inkomsten bij de telco’s in deze landen. Het gedwongen thuis zitten betekent weliswaar geen stop op het bellen en internetten, maar schijnbaar wordt er wel op bezuinigd.

IDC

Hoeveel anders is dan de melding van IDC. Dat verwacht een groei van de shipments van 7,4 procent over heel 2021. Apple groeit het dubbele van Android en 5G is een van de drivers. Er is minimaal aandacht voor de verstoringen aan de productiezijde die Trendforce waarneemt.

Dat IDC voor het gemak 2019 (het laatste “normale” jaar) vergelijkt met 2021 valt amper op. Het voorkomt op die manier de dip van 2020 te moeten verklaren. Die dip was een van de redenen waarom Q1-2021 een forse groei liet zien. Dat was niets anders dan het inlopen van (een deel van) de achterstand.

Appels met peren

Wie de punten die IDC belangrijk noemt onder elkaar zet ziet waar het verschil met de concurrent op is gebaseerd. Die melding benoemt alle punten en specificaties die voor een type smartphone gelden. Daar zal Apple wel tevreden over zijn. De rest van de markt die minder diep graaft heeft het idee dat Trendforce en IDC twee verschillende markten voor smartphones beschrijven. Strikt genomen klopt dat ook wel. Appels met peren vergelijken dus.