Wifi-trein-robert_may

Databundels, treinen, eerste en tweede klas in Duitsland

Bij het aanbreken van de zomervakanties is weer eens gewezen op het verschijnsel databundels, deze keer in relatie tot reizen per trein door Duitsland. Het gaat daarbij om de mogelijkheid gratis van de wifi in een trein gebruik te maken. Maar wellicht ziet menigeen hier ook een linkje naar netneutraliteit.

Treinbordjes

Wifi mag niet aantrekkelijk zijn

De ophef over deze melding heeft inderdaad alles te maken met de achterlijkheid van Duitsland als het gaat om everything online. De reden van die absurd kleine databundels is namelijk de vergoeding die de treinexploitant aan de netwerken moet afgeven. Die bieden wifi aan, maar willen dat vooral niet te aantrekkelijk maken. De treinexploitant ontbreekt het zo aan een middel om het reizen per trein net iets aantrekkelijk te maken.

Maar veel belangrijker is iets dat in bijvoorbeeld Nederland niet speelt. De mobiele netwerk aanbieders hier weten dat als hun klanten veel snelheid of volume nodig hebben of betrouwbaarheid, dat ze dan ook in de trein gebruik maken van eigen databundel. Wifi in de trein is leuk en bruikbaar voor andere toepassingen. Met andere woorden eigen bundel en wifi zijn tijdens een treinreis minder concurrerend en vooral aanvullend. In Duitsland zien de mobiele netwerk exploitanten dat dus anders. De reden is ook bekend. Ze zijn niet in staat  de (perceptie van) betere kwaliteit te kunnen leveren. Daarom frusteren ze wifi databundels op de trein door Duitsland, daar mag de gebruikservaring vooral niet beter zijn.