bellen vaste lijn telefoon

“Dat andere telefoontoestel”

Mobiele telefonie is voor velen zeer belangrijk als communicatie kanaal. Mobiel vertegenwoordigt ook een grote economische waarde en is een bron van werkgelegenheid. Zo kan het gebeuren dat telefonie en telefoontoestellen uitsluitend worden geassocieerd met communicatie via 3G en 4G. Een bureautoestel heet dan al snel en weinig respectvol “dat andere telefoontoestel”.

Vast belangrijk

Op grond van het aantal publicaties over vaste en mobiele telefonie kan de indruk ontstaan dat mobiel belangrijker is. Daar wordt immers meer over geschreven. De omzetcijfers laten echter een ander beeld zien. Volgens de ACM was de omzet in 2018 (laatst bekende cijfers voor de sector) van de omzet uit vaste netwerken circa € 5,4 miljard. Die van mobiele netwerken lag bij ongeveer € 4,6 miljard. Vaste telefonie is dus nog steeds belangrijk als het gaat om de omzet van de achterliggende bedrijven.

Vast daalt

De zelfde ACM presentatie laat ook zien dat in de consumenten markt het aantal vaste telefonie aansluitingen nog steeds afneemt. Per halfjaar neemt het aantal PSTN en VoiP aansluitingen met ~2% af. In 2018 is Ziggo in deze krimpmarkt voor het eerst als grootste aanbieder genoemd. Sinds 2018 wordt het aantal ISDN aansluitingen ook snel afgebouwd. Dat kan tot een versnelling van de daling hebben geleid, maar cijfers daarover zijn nog niet gepubliceerd.

Zakelijk

De zakelijke markt is anders dan de consumenten markt. Dat hier mobiele communicatie belangrijk is mag duidelijk zijn. Minder vaak staat men stil dat vaste telefonie dat hier ook nog steeds is. Sterker nog kantoren, fabrieken en dergelijke zonder vaste telefonie infrastructuur zijn er amper. Dit komt vaak als een verrassing, omdat in de communicatie (denk aan stockfoto’s) vaak wordt gekozen voor uitzonderlijke en daarmee opvallende werkplekken.

Regulier

De reguliere werkplekken zijn minder fotogeniek. Niet iedereen heeft een Apple computer of laptop voor zich staan en een dure smartphone is ook eerder een uitzondering dan de regel. Een vast of dect toestel vormt de basis van de telefonie communicatie.

SNOM, dat bekend is als dect leverancier heeft in vijf Europese landen gevraagd wat er op het bureau staat. In 83,5% van de gevallen is dat een “gewoon” telefoontoestel. Dat daarnaast ook nog privé of zakelijke smartphone kunnen liggen maakt voor de conclusie weinig uit.
Die “andere” telefoontoestellen komen nog heel veel voor.