DAB is achterhaald

Sinds meer dan drie decennia (!) wordt gesproken over Digital Audio Broadcasting (DAB), een andere manier het radiosignaal te verzenden en ontvangen. DAB bestaat, wordt her en der aangeboden, maar veel gebruik wordt er niet van gemaakt. In Duitsland gaan nu stemmen op te kappen met de verdere uitrol.

Motie

Het is de Duitse deelstaat Niedersachsen die al eerste de knuppel in het hoenderhok durft te gooien. Het parlement heeft unaniem een motie aangenomen waarin wordt opgeroepen te stoppen met het verder ondersteunen van de DAB+ uitrol. Als redenen daarvoor worden genoemd de torenhoge kosten, de lage acceptatie en bestaande en toekomstige alternatieven.

Overheidsgeld

Om te begrijpen waar de zorgen over hoge kosten vandaan komen is het goed te weten dat de uitrol van DAB+ in Duitsland door de overheid wordt gefinancierd. Het geld daarvoor komt grotendeels van de verplichte kijk- en luistergeld bijdrage. De honderden miljoenen die beschikbaar zijn mogen alleen aan de publieke omroepen worden uitgekeerd. Alle lokale en vooral commerciële zenders mogen de migratie zelf financieren.

Alternatieven

Sinds de eerste DAB en later DAB+ tests is de markt sterk veranderd. Naar de radio luisteren, zoals dat vroeger thuis, op het werk en in de auto gewoon was staat sterk onder druk. Er zijn alternatieven gekomen in de vorm van streaming audio via internet. De machtige lobby van radiotoestel fabrikanten en auto producenten (DAB+ vereist ook een andere, lees duurdere autoradio!) heeft de politiek meegekregen in de EU brede uitrol van DAB/DAB+. Ze is niet in staat en bereid geweest snel betaalbare toestellen op de markt te zetten. Dat ondanks het feit dat ook zij van de nodige subsidies hebben kunnen profiteren.

De huidige Duitse markt is daarom voor DAB+ zeer ongunstig. Nog geen 10% van de totale radio consumptie wordt door DAB+ verzorgd. Dat wil niet zeggen dat er geen behoefte is aan betere kwaliteit dan de FM band. De groep die daar op let maakt echter gebruik van streams via programma’s als Spotify en de eigen apps van de radiozenders voor de mobiele telefoon of computer hoort. 38% van de Duitsers die naar de radio luistert doet dat online.

Onoplosbaar probleem

Daar zit ook het onoplosbare probleem voor DAB/DAB+  in alle landen. De techniek komt uit de jaren ‘80 van de vorige eeuw. Toen was er niemand die rekening hield met de opmars van internet, eerst via vaste lijnen en later mobiel. Internet is een concurrent die minder dure investeringen vergt. Bestaande enduser apparatuur kan worden gebruikt (de smartphone via bluetooth over de autoluidsprekers of de versterker in de woonkamer). Dreigen met het stoppen met licenties voor uitzenden op de FM band maakt weinig indruk: die worden steeds minder gebruikt en het “uitzenden” via internet is ook steeds goedkoper geworden.

Onvoorzien?

De vraag of deze situatie niet was te voorzien is te beantwoorden. Aanvankelijk (jaren 80) was dat inderdaad amper mogelijk. In de jaren ‘90 is men echter doorgegaan, terwijl toen al duidelijk was waartoe internet zou gaan leiden. Dat de DAB/DAB+ trein niet is gestopt heeft dan ook weinig te maken het gebrek aan marktkennis. Het is in de eerste plaats een poging bestaande belangen te verdedigen.

Share: