In veel landen staat de uitfasering van het PSTN hoog op de agenda bij de telco’s en toezichthouders. Dat is ook op de Britse eilanden het geval. Onverwachts trekt British Telecom daar nu hard aan de rem. De afschakeling wordt stop gezet.
KPN werkt in Nederland sinds 2019 aan het uitfaseren van PSTN en ISDN. Over dat proces is al vaker geschreven. Ook heeft dit blog al een paar keer over de grens gekeken. In sommige buurlanden verloopt dat proces zeer vlot. Engeland leek daar enige tijd een goede middenmoter te zijn.
Dat beeld moet nu echter worden bijgesteld. Op 29 maart heeft British Telecom namelijk hard aan de rem getrokken. Het idee tot 2025 alle PSTN aansluitingen te hebben omgezet naar een IP gebaseerde aansluiting kan in de prullenbak.
Vertragingen
Vertragingen zijn bij dit soort complexe processen onvermijdelijk. Het gaat om legacy hardware waarvan de werking niet overal goed is gedocumenteerd. Dat is ook in Nederland het geval (dat speelt nu nog vooral bij ISDN). “plotseling” blijken er belangrijke diensten afhankelijk te zijn van het oude verbindingstype. Vervanging daarvan is niet alleen een technische uitdaging, het is ook een kostenpost.
Om die reden en natuurlijk vanwege de Corona pandemie hebben telecombedrijven in Europa de harde datum voor het uitzetten van het PSTN en ISDN netwerk zonder al te veel ophef al een paar keer verschoven.
Dat de Britten nu aan de rem trekken is ook daarom op het eerste gezicht niet geheel onverwachts. Kosten, mensen en hardware kunnen ook aan de andere kant van de Noordzee een probleem zijn.
Bbetrouwbaarheid
De reden blijkt echter vooral totaal anders te zijn. Problemen met klanten die niet over kunnen of willen stappen wordt genoemd als een reden. Maar het grootste probleem heeft niets met de klanten te maken. BT heeft – mede door de zware stormen van begin maart – vastgesteld dat het netwerk niet robuust genoeg is. Uitval van stroom zorgt voor wegval van het IP signaal. Dan is er geen vaste telefonie mogelijk. Dat heeft zoveel gevolgen voor de veiligheid van mensen, bedrijven en instellingen dat BT het niet aandurft nu de stekker uit PSTN te trekken.
Het bedrijf biedt zelfs de klanten excuses aan voor het onderschatten van de complexiteit.
We also recognise we have more work to do on getting better back-up solutions in place for when things disrupt the service like storms and power cuts.
We got this part of our programme wrong and for that, we’re sorry.
The huge disruption caused by recent Storms Arwen and Eunice brought this into sharper focus, when people – including many of our customers in rural areas – needed to get in touch with loved ones during power outages. While many lines were cut in those storms, including the older phone lines, as well as power lines – we do recognise that for some customers, making calls would not have been possible with a broadband-only connection.
De grote vraag nu is natuurlijk of BT de enige telecom operator is die inziet dat externe omstandigheden, zoals het klimaat nopen tot een bijstelling van de PSTN uitfasering