bt-logo-British-Telecom

BT in het nieuws met rechtszaken en reorganisaties

Voor BT (British Telecom) begint 2021 met rechtszaken in Italië en reorganisaties in België. Het bedrijf dat jaren gold als een van de referentiepunten voor de Europese telco’s heeft zich veel ellende op de hals gehaald, dat mag duidelijk zijn.

BT voor de rechter in Italië

Maar liefst 20 personen zijn afgelopen week in Milaan voor de rechter verschenen. Het zijn (voormalige) BT medewerkers inclusief de directie. De rechtspersoon BT Italy is ook gedaagd. Alle rechtszaken draaien om de boekhoudfraude die tenminste in 2015 en 2016 heeft plaatsgevonden.

Volgens de aanklachten was de gedaagde personen allemaal actief betrokken bij het vervalsen van de cijfers van BT Italy. De omzet werd opgeblazen via facturen voor niet geleverde diensten en aan niet bestaande klanten. Daarmee poogde men in 2013 tot 2016 ontstane verliezen van €287 te verhullen. Waardoor die verliezen zijn ontstaan blijft vooralsnog duister. Dat ze in die periode de accountants niet zijn opgevallen is minimaal opmerkelijk.

Het BT HQ in Londen heeft na het bekend worden van de fraude de eigen boekhouding aangepast. Er moest immers een enorme verliespost worden ingeboekt. Na wat verontschuldigingen over het zwakke toezicht op het landenkantoor Italië is voorde Britten de kous af. De rechtszaken in Milaan, die daar op de nodige persaandacht kunnen rekenen, zullen echter de reeds aangerichte schade aan het imago van BT verder vergroten.

BT stoot business in EU en België af

BT heeft binnen de EU nog wel meer problemen dan de rechtszaken in Italië. In Frankrijk is de business eind 2020 verkocht en in België wordt een kwart van het personeel van BT International ontslagen. Reorganisaties maken deel uit van een internationale aanpak. BT verkleint de aanwezigheid in de meeste werelddelen.

In dat proces valt wel op dat de aanwezigheid in de EU fors is afgenomen. Reorganisaties zoals nu weer in België moeten het antwoord zijn op omzetterugval van 13 procent het afgelopen halfjaar voor BT Global Services.

BT op de thuismarkt

BT heeft overigens op de thuismarkt ook de nodige problemen. Het wil reorganisaties goedkoper maken (!) door de ontslagvergoeding te halveren. Terwijl die zaak nog loopt willen claimadvocaten rechtszaken aanspannen wegens het doorberekenen van te hoge prijzen. Die claims kunnen oplopen tot GBP 600 miljoen.