smartphone-roaming

Brexit en roaming – blijft dat eenrichtingsverkeer?

Door Brexit zijn de Britse telco’s niet langer gebonden aan regels uit Brussel over roaming. Het is geen verrassing dat die bedrijven deze kosten nu weer in rekening gaan brengen.

Post Brexit bundels

EE was de eerste telco die bekend maakte dat aan alle klanten die vanuit de EU bellen of internetten extra kosten krijgen. Elke dag kost GBP 2,00. EE bleef bij het bekendmaken het antwoord schuldig of het per ingangsdatum (januari 2022) zelf ook meer kosten moet maken.

O2 koos een andere route. Dat deel van de bundel dat nu nog geldt als “EU deel” krimpt. Van de 20GB per maand blijft 12GB per maand over. De extra kosten voor de post Brexit bundel bedragen GBP 3,00 per dag. Vodafone is als derde telco met de post Brexit tarieven naar buiten gekomen. Iedereen met een Britse VF simkaart die reist naar het vaste land van Europa (dus Ierland valt hierbuiten!) moet extra betalen of dagbundels afnemen.

Dat Britse consumentenorganisaties hier niet blij mee zijn spreekt voor zich. Het is te duidelijk dat geen telco kan of wil aantonen meer kosten te moeten. Dit is heel simpel het genereren van meer inkomsten.

Wordt het ook voor de EU duurder?

EU burgers en bedrijven zullen daar de schouders over ophalen. Maar wat nu als zij per volgend jaar om welke reden dan ook naar het VK reizen? Hebben de telco’s van de lidstaten dan iets dergelijks in petto? Wordt bellen en internetten in het VK ook duurder?

Vooralsnog is er geen melding die daarop wijst. Daarvoor zijn meerdere verklaringen mogelijk, afzonderlijk en in combinatie. De eerste is dat de meeste telco’s nu even geen veranderingen van de contracten willen doorvoeren. Het wijzigen van de roamingtarieven kan leiden tot churn en daar zit niemand op te wachten. Wat ook een rol kan spelen is dat het verkeersvolume dat in het VK wordt gecreëerd door simkaarten van KPN, Proximus en consorten op dit moment laag is. Nu een prijsverhoging is dan weinig zinvol.

Tenslotte is het nog mogelijk dat men eerst wil zien wat hiervan de impact is. Nu de Britten kiezen voor eenrichtingsverkeer kunnen de onderhandelingen over de hoogte van de kosten plus afdracht van roaming weer op gang komen, die vrijheid is er omdat telecom geheel buiten de Brexit onderhandelingen is gehouden.