breedband router

Breedband abonnement met vaste looptijd om probleem op te lossen

Britse werkelozen kunnen in aanmerking komen voor een speciaal breedband aanbod met een vaste looptijd van zes maanden. De actie is bedoeld om het solliciteren makkelijker te maken. Het is niet alleen daarom een opmerkelijk aanbod.

Soorten abonnementen

Het nemen van een breedbandaansluiting is eigenlijk altijd gekoppeld aan een contract met een vaste looptijd. Twaalf maanden is in Nederland de standaard, met daarna de optie per maand op te zeggen. Abonnementen van 24 maanden komen hier nog amper voor. Pre-paid heeft nooit bestaan en consumenten aanbiedingen van meer dan 24 maanden zijn hier nooit gevoerd.

In de buurlanden is dat anders. In het VK zijn contracten van 0 maanden tot en met 24 maanden al sinds inbelinternet mogelijk geweest. De concurrentie was schijnbaar zo groot dat dit een mogelijkheid was om te differentiëren.

Breedband aangepast op doelgroep

Wat in  Nederland en het VK veel minder gebeurt en gebeurde is het aanbieden van een breedbandaansluiting voor een specifieke doelgroep. De pakketten voor scholen en scholieren die als collectieve inkoopacties gelden en mogelijk waren door het ministerie van onderwijs moeten dan wel buiten beschouwing worden gelaten.

Met bovenstaande in het achterhoofd is het dus direct duidelijk waarom het aanbod van de Britse schandaal-telco TalkTalk opvalt. Met steun van het ministerie van werkgelegenheid kunnen werkelozen die nog geen breedband in huis hebben een abonnement met een vaste looptijd van zes maanden afnemen. Het is met 35 Mbps niet de snelste verbinding. Het is wel iets dat in een heel groot deel van het land leverbaar zou moeten zijn.

Met deze actie wil men personen meer kans op training, onderwijs en terugkeer in betaald werk bieden. De internetverbinding heeft geen cap, er zijn geen filters actief zoals bij internet voor scholieren. De enige beperking is dat het niet kan worden ge-upgrade. Er is de eerste zes maanden geen tv en telefonie optie.

Opmerkelijk aanbod

Zoals gezegd, een opmerkelijk aanbod. De combinatie van een vaste looptijd en een kale breedbandverbinding was technisch gezien sinds het begin van deze eeuw al mogelijk. Uit commerciële overwegingen is het echter direct taboe verklaard. En dan blijkt bijna twintig jaar later dat het wel eens een het antwoord te zijn op de vraag een bestaand probleem op te lossen.