Bijna onopgemerkt krijgt BT forse tikken

Eerder deze maand maakte BT, British Telecom, bij de presentatie van de jaarcijfers bekend fors het mes te zetten in de eigen organisatie. 13.000 banen worden geschrapt, wat overeenkomt met 12% van het totale personeelsbestand. Reacties op die melding waren er amper.

Obligate melding

De redenen waarom BT van zoveel personeel afscheid neemt klinkt bekend in de oren. De twee belangrijkste zijn dat de kosten naar beneden moeten en het banen betreft gelinkt aan diensten en functies die worden opgeheven. Daarbij hoort ook de obligate melding dat er te veel management functies zijn. Dat zal de zoveelste poging worden middenlagen te schrappen. Het is een proces dat keer op keer terugkomt niet in de laatste plaats omdat die lagen op natuurlijke wijze steeds weer terugkeren. Dat er tegelijk 6.000 vacatures worden verwacht voor de nieuwe diensten verhulde het voorgaande enigszins. Het netto krimp saldo lijkt er immers minder groot door. Groot is wel het pensioengat, dat blijft met 11,3 miljard een gevaarlijke ballast voor de onderneming.

Detail

De krimp van de headcount bevat echter een detail dat door velen over het hoofd is gezien. Bij een personeelsomvang van 105.800 (volgens jaarverslag) is er inderdaad sprake van een min van 12%. Er staat echter ook te lezen dat 1/3 van die reducties in het buitenland wordt doorgevoerd. Speciaal genoemd is de Global Services Division. BT heeft volgens eigen zeggen buiten de UK 23.000 mensen op de payroll staan. Als er daar ruim 4.000 van boventallig worden verklaard is die daling wezenlijk meer dan 12%. Belangrijker is echter dat getwijfeld moet gaan worden of het nog wel de bedoeling is dat dit onderdeel onder de BT vlag blijft varen.

Op de thuismarkt levert een betere bestudering van de cijfers ook de nodige vragen op. Het aandeel in de breedbandmarkt gebaseerd op het onderliggende netwerk (Openreach) groeide aanzienlijk. Echter onder de eigen consumenten vlag werden in het laatste kwartaal slechts 2.000 nieuwe breedband klanten geworven. Het bedrijf lijkt daar een zeer groot probleem te hebben.

Beleggers

Dit alles bij elkaar is ook door de beurs en beleggers gewaardeerd. BT verloor na bekendmaking en de uitleg van het 2017 resultaat 8% op de beurs. Vele jaren kon het zich onttrekken aan de malaise die telco’s op het continent raakt, dat is nu verleden tijd. BT als aandeel is net als bijvoorbeeld DT en KPN heel veel van de glans verloren. Het is een ontwikkeling die hier redelijk onopgemerkt is gebleven. Vreemd want BT is ook de Nederlandse markt actief.