Betalen met mobiel en meer in de telefoonwinkel

De ontwikkelingen rond de mobiele telefoon als moderne geldbuidel blijven doorgaan. Niet alle lanceringen komen gedegen over, in een aantal gevallen is het revolutionaire karakter in geen velden of wegen te bekennen.

Voorbeeld van dat laatste is de aankondiging van begin augustus dat in de telefoonshops van Mobilcom-Debitel in Duitsland nu ook geld opgenomen kan worden. Zonder verdere context klinkt dat als een melding over het plaatsen van pinautomaten in de buitenmuren van de winkels of in de filialen zelf. Dat zou totaal niet revolutionair zijn. Wat daarbij wordt moet worden vermeld is dat bij de winkels van deze keten al de mogelijkheid bestaat openstaande nota’s van de telco en derden te voldoen. Dat komt over als de combinatie van belwinkel, postagentschap en westernunion kantoor. Die bestaan er ook al heel veel, maar dat zijn losse ondernemers. Van een echte keten die dit concept omarmt is nog niet eerder gehoord. Dus er is al iets waarmee Mobilcom-Debitel lijkt te onderscheiden.

Nog sterker wordt dat beeld bij het doornemen van de specificaties: het geld opnemen gebeurt met de app van Barleven. De mobiele telefoon gebruiken in de telefoon winkel om geld op te nemen, dat klinkt toch wel vernieuwend. Bij nadere bestudering blijkt echter dat Mobilcom-Debitel hier geen pionier is. Die rol was weggelegd voor een aantal supermarkt en drogisterij ketens. Zelfs in Deutsche Telekom winkels wordt Barleven ondersteunt. Opmerkelijk is derhalve slechts dat deze dienst nog niet eerder is opgevallen.

Share: