Apps verbieden om politieke redenen – waar zit dat in je DESTEP analyse

640px-Flag_of_IndiaIndia blijkft Chinese apps verbieden en dat roept twee vragen op: waarom en hoe zit dat met de DESTEP analyse. Dit is de derde keer dat de regering het de officiële app stores verbiedt apps aan te bieden aan gebruikers met Indiase telefoonnummers. De verboden lijst neemt zo wel snel in omvang toe. Maar dat is niet het enige dat opvalt.

Het verbod op apps uit China is geregeld in artikel 69A van the Information Technology Act. Hierin staat dat de regering “committed” is de belangen van de burgers, de integriteit en de soevereiniteit van de staat te beschermen. Daartoe mogen elektronische communicatie diensten gecontroleerd worden.

In eerste instantie is de wet vooral gebruikt om in onrustige gebieden de telefoonverbindingen te onderbreken. De negatieve consequenties daarvan zijn begrijpelijk zeer hoog. Het uit de markt halen door verboden van bepaalde applicaties is een geringere ingreep. De burgers kunnen immers nog steeds bellen en die communicatie kan ook 24/7 gecontroleerd worden.

Verbod raakt alle soorten apps

Bij het verbieden van apps zal daarom al snel gedacht worden aan messenger diensten zoals Telegram. Wat New Delhi nu echter voor de derde keer aan banden legt zijn totaal andere apps. Deze keer zitten er bij AliExpress, de betaal app AliPay, een paar apps om eten te bestellen en opvallend veel dating apps. Net als de vorige twee censuur rondes maakt de lijst niet duidelijk wat er niet in orde is met deze apps. De breedte van het aanbod is gewoon te ruim. De claim dat het ook gaat om apps die eerder zijn verboden, maar nu weer onder een nieuwe naam opduiken kan overigens juist zijn. Op die manier negatieve recensies omzeilen en zelfs verboden komt wel vaker voor.

Dat datingsites makkelijk misbruikt kunnen worden voor ID fraude, afpersing en ander vormen van (cyber) criminaliteit is bekend. Ook wat dat betreft zou het verbod terecht kunnen zijn. Maar de olifant in de kamer is natuurlijk dat India politieke redenen heeft om buurland China te dwarsbomen. Nergens in de Indiase pers is daar iets over te lezen. Wie de online fora volgt ziet dat grote groepen van mening zijn dat dit wel een rol speelt. Er is ook sprake van steun voor dat beleid.

De vraag die zich opdringt of New Delhi deze aanpak kan en wil volhouden. Met de wisseling van de wacht in Washington is immers het grote voorbeeld voor het China bashen binnenkort van het podium.

DESTEP vraag

Apps verbieden omdat er politiek mee te scoren valt is een ding. Dat lang volhouden, zelfs als het voorbeeld elders niet wordt gevolgd is iets anders. Wat daar de uitkomst van wordt is interessant. Nog interessanter is de vraag waar in de DESTEP analyse deze case past: het verbieden van apps omdat het politiek gezien goed uitkomt.

Share: