Altijd en overal bereik – het OV

In Nederland gaan burgers en ondernemers gewend aan een bijna landelijke dekking voor spraak en internet. Breedband is voor meer dan 95% van de huishoudens en 90% van de bedrijfslocaties leverbaar (bron). Voor spraak en internet via mobiel zijn die waardes anders, maar ook daar kan gesteld worden dat een wel erg groot deel van het land is voorzien.

Is daarmee dit deel van de infrastructuur, op de enkele uitbreiding en regulier onderhoud na, dan klaar?

Zo te zien verleggen steeds meer partijen de aandacht naar een net iets ander vorm: WiFi hotspots in horeca en winkels worden steeds vaker gesignaleerd. Zelfs het openbaar vervoer lijkt zich op te werpen als partij die de klant een alternatief biedt voor de eigen bundel. WiFi in de trein ken menig forens. Regionale busondernemers werken er ook al langer mee. Van de stedelijke vervoerders lijkt de RET de eerste stappen te hebben gezet, al horen we daar opmerkelijk weinig over. HTM lijkt de belofte in 2015 operationeel te zijn niet te hebben waargemaakt, het GVB heeft er geen meldingen over.

Nu is Nederland door de maximale dekking en het grote aantal hotspots van de twee grote consumenten breedbandleveranciers goed voorzien van internet. Wellicht is het dus niet eens nodig een extra optie te bieden. Er is echter een argument dat in het buitenland word gehanteerd en dat ook in Nederland zal gelden. Gratis WiFi in het OV lijkt een uiterst effectief tegen vandalisme. Vraag is of de businesscase van OV aanbieders in Nederland de meerkosten van WiFi ook tegen de schade door vandalisme afzetten.

Share: