5G-logo

5G staat aan in Nederland en de uitrol zal niet lijken op die van 4G

5G-logoSinds deze week staat in Nederland het 5G signaal van de drie licentiehouders aan, dus in principe kan de uitrol beginnen. Er zijn redenen waarom het 5G verhaal anders zal zijn dan de uitrol van 4G.

Bekend verhaal

Dat het netwerk eerder beschikbaar is dan een groot aanbod van toestellen is niet nieuw. Bij de uitrol van 4G speelde dit ook al. Het bekende verhaal is dat de vraag naar toestellen pas op gang komt als het netwerk bestaat en de consument door de prestaties van de early adoptors is overtuigd.

Die eerste groep is vaak een testkonijn. De toestellen waar zijn over beschikken zijn voorzien van chips en firmwares die nog op punten zal worden bijgesteld. Als bekend is wat daar veranderd moet worden zullen Broadcom, Mediatek en al die anderen de productie opschroeven.

Zoals bij 4G al het geval was wordt 5G niet overal ter wereld tegelijk aangezet. De landen waar het nu al bestaat zorgen ervoor dat de toestellen uiteindelijk op de EU markt volwassener zijn.

Uitrol 5G versus uitrol 4G

De vergelijking tussen de uitrol van 4G en 5G gaat echter op meer dan een belangrijk punt mank.

  • Op dit moment is het aanbod van toestellen nog steeds erg laag.
  • Er zijn landen en regio’s waar 4G nog steeds van gebrekkige kwaliteit is. Een upgrade naar 5G is dan onlogisch voor de consument, ook al willen de telco’s anders doen geloven.
  • De markt staat onder enorme druk. Dat komt niet omdat de consument wacht op 5G. Men doet steeds langer met een device.
  • Tel daarbij op dat er een globale pandemie heerst waardoor de hand op de knip wordt gehouden.
  • En last but not least is er de handelsoorlog tussen de VS en de VRC.

De impact van die drie laatste punten blijkt vooral uit de prognose voor shipments van smartphones uit de VRC voor 2020. Digitimes gaat uit van min 15,3% voor dit jaar. Alleen daarom heeft het weinig zin de oude draaiboeken voor de 4G uitrol uit de kast te halen. De markt is nu echt anders. De tegenslagen van de 3G uitrol – lees: het uiteenspatten van de internetzeepbel als economische tegenwind – analyseren is waarschijnlijk aanzienlijk nuttiger.