5G pas vanaf 2022

Via de Duitse publicatie Mobiflip.de is een opmerkelijke uitspraak over de uitrol van 5G bekend geworden. Terwijl ook in Nederland telecomoperators claimen hard aan de slag te zijn met het optuigen van een dergelijk netwerk, lijkt echt het gebruik niet voor 2022 mogelijk te zijn.

LTE basis 5G

Enrique Blanco Nadales, Group CTO van Telefónica heeft recent in Zurich uitgelegd dat er twee soorten 5G zijn. Vooralsnog is 5G NSA de enige realiseerbare optie. NSA staat daarbij voor Not Stand Alone. Op dit moment kan 5G volgens hem niet bestaan zonder 4G of LTE. LTE is in zijn woorden zelfs de basis voor 5G.

Het verklaart ook waarom op dit moment in meerdere Europese landen te telco’s druk in de weer zijn met het upgraden en uitbreiden van de 4G netwerken. Dat is dus nadrukkelijk niet alleen om onder boetes van de toezichthouders wegens een te geringe dekking uit te komen. Het heeft evenmin alles te maken met de klachten over bereik van de abonnees. Het uitbouwen van 4G netwerken heeft veel te maken met het mogelijk maken van 5G-NSA.

2022

Telefónica gaat er van uit dat pas in 2022 de techniek zo ver is dat SA  (Stand Alone)  mogelijk is. Dat heeft onder andere te maken met het ontbreken van en standaard voor SA. Die wordt pas later in 2021 verwacht en pas dan zal de productie van de benodigde hardware en software van start gaan. Wie meer wil weten over de link tussen NSA en SA – Ericsson heeft daar eerder dit jaar een goede uitleg over gegeven.

Share: