5G-logo

5G laat accu’s sneller leeglopen en daarover zwijgen de telco’s

Nu 5G in de VS verder wordt uitgerold komen de eerste berichten over accu’s die snel leeglopen. Zo snel dat er adviezen opduiken 5G uit te zetten en van 2G of 3G gebruik te maken. Dergelijke signalen zijn natuurlijk niet bevorderlijk voor het uitrollen van een nieuwe technologie.

Stortvloed van 5G persberichten

Rond 5G in de VS zijn op dit moment maar twee soorten berichten te vinden. Aan de ene kant is er een stortvloed van meldingen over het beschikbaar stellen. Die berichten komen uiteraard van de telco’s. Zij hebben miljarden uitgegeven voor de licenties en hebben er belang bij dat er zo snel mogelijk klanten komen. Die moeten immers via de abonnementskosten er voor zorgen dat de telco’s de investeringen kunnen terugverdienen.

Klanten moeten ook geworven worden door duidelijk te maken welke nieuwe content en mogelijkheden er zijn. Daarom zijn er in de VS zoveel meldingen over “strategic partnerships” en “gezamenlijke projecten” rond 5G. Dat moet de angel halen uit de bewering dat er voor 5G geen killerapp bestaat of andere goede toepassing. Zonder dat is de aanschaf van een nieuw toestel en een upgrade van het abonnement lastiger rechtvaardigen.

Klantervaringen

Het andere type meldingen over 5G komt nadrukkelijk niet direct van de telco’s. Dat zijn meldingen van gebruikers. Zij melden zich bij de fabrikanten met vragen over de tegenvallende ervaringen met het snellere internet, de vermeende uitstekende spraakkwaliteit en de accu’s.

Dat ervaringen met mobiele communicatie kunnen tegenvallen is niets nieuws. Iedereen kan het overkomen dat het signaal net te zwak is of dat de content aanbieder de bottleneck is. In het geval van 5G in de VS lijken er twee klachten veelvuldiger voor te komen dan andere. De eerste gaat over de tegenvallende snelheid. Dat heeft alles met maken met de marketing van de telco’s. Er wordt geschermd met 5G, terwijl er een gepimpte 4G verbinding wordt geleverd. In Nederland zou dat niet kunnen. De regels voor reclameclaims zijn hier strenger.

De andere klacht is veel ernstiger. 5G vergt 20% of meer van de accu’s en zorgt zo voor een beduidend kortere accuduur. Er doen screenshots de ronde van Amerikaanse telco’s die klanten adviseren 5G zo min mogelijk te gebruiken. 2G en 3G voor spraak en internet zou tot een accuduur zoals voorheen zorgen.

Dat laatste is correct, 2G en 3G verbruiken op device niveau veel minder stroom dan 5G. Op zendmast niveau gaat dat niet per se op. Maar daar is de consument niet mee geholpen. Die ziet nu waarom 5G toestellen allemaal zoveel groter en duurder zijn. Er moet immer een grotere accu in gestopt worden.

5G uit de startblokken

De ophef is nu nog gering. Er zijn betrekkelijk weinig 5G gebruikers zijn en de telco’s communiceren er niet proactief over. Iedereen kan echter op zijn vingers natellen dat 5G op deze manier niet lekker uit de startblokken zal komen. Er is geen killerapp, de speciale toestellen zijn fors duurder en ze moeten ook nog eens sneller aan de lader.

De overstap van 3G naar 4G was wat dat betreft veel eenvoudiger. En er was geen sprake van dat grote groepen klanten de portemonnee dicht hielden en zo de upgrade maximaal uitstelden. Dat speelt nu vanwege de pandemie wel een rol. Telco’s zullen inmiddels ook wel merken dat de 5G adoptie extra aandacht nodig heeft.