2018 het jaar met veel ophef over geld

geld euroNu al is zeker dat 2018 het jaar is waarin geld – valuta en betalingsverkeer – meer dan ooit voor ophef zorgden. De implosie van de crypto munten was voorpaginanieuws, andere gebeurtenissen wisten eveneens de pers te halen. De impact van deze ontwikkelingen zal ook het komend jaar nog zichtbaar zijn.

Crypto geld

Over de opkomst en val van crypto valuta wordt nog steeds veel gepubliceerd. De kwaliteit van de uitingen is zeer verschillend. Wat opvalt is dat nooit tevoren zo duidelijk wordt geschreven door believers. Zelfs op het hoogtepunt van de internetzeepbel waren er niet zoveel direct betrokkenen actief om de eigen investeringen te steunen. Daarbij is er een groot verschil tussen de aandelenmarkt en crypto geld. De eerste markt is gereguleerd, de tweede nog niet. Het gevolg is dat zelfs het verspreiden van grootst mogelijke onzin straffeloos kan plaatsvinden. Dat gebeurde en gebeurt op ongekend grote schaal. De rol van social media is hier doorslaggevend en ook weer een verschil met de marktmanipulatie ten tijde van de internetzeepbel.

Al die mogelijkheden hebben echter niet kunnen voorkomen dat de koersen 70% of meer zijn gedaald. Dat inmiddels steeds meer toezichthouders pleiten voor serieus toezicht op deze markt is een duidelijk signaal. De impact daarvan op het crypto geld zal onmiskenbaar de handel indammen en het aantal meldingen sterk doen afnemen.

Betalingsverkeer

Van een hele andere orde is de verschuivingen bij het betalingsverkeer. In Nederland staat contant betalen fors onder druk. De druk vanuit aanbieders om vooral elektronische te betalen (pinnen en contactloos) is daarbij niet nieuw. De eerste collectieve acties stammen uit de periode 2007-2009. Die acties waren weinig succesvol. Dat kwam mede omdat de bankcrisis innovaties belemmerde en het vertrouwen in de sector minimaal was.

Anno 2018 is PSD2 klaar en formeel al in werking getreden. De implementatie moet uiterlijk Q3-2019 een feit zijn. Het idee dat nieuwe spelers de markt zullen betreden is een van de redenen geweest waarom de gevestigde orde de laatste 12 maanden massaal het e-betalen heeft gepromoot. Het wordt gezien als een noodzakelijke actie om de bereidheid te switchen naar enerzijds partijen als N26, een buitenlandse online only bank uit Duitsland, en anderzijds het Amerikaanse Google Pay of Apple Pay maximaal af te remmen.

Veiligheid

Beide cases, het crypto geld en het beschermen van de thuismarkt, hebben in 2018 geleid tot heel veel communicatie. Communicatie ook die in 2018 meer dan ooit de nadruk heeft gelegd op tal van aspecten van veiligheid. Dat is opmerkelijk en positief, want stilstaan bij de veiligheid van een betaalmiddel is iets dat permanent aandacht verdient.