1&1 - 1und1

1&1 stopt met DNetz – en dat is een complex verhaal

1&1 - 1und1De Duitse provider 1&1 heeft recent laten weten klanten te migreren van het Vodafone DNetz naar het netwerk van O2. Voor Nederlanders is die melding amper te begrijpen. De complexiteit van het Duitse telecomlandschap is dan ook zeer groot.

Wie is 1&1

1&1 is een Duitse MVNO. Het is sinds de oprichting een wederverkoper van telefonie. Aanvankelijk vaste telefonie, tegenwoordig vooral mobiele telefonie. Het portfolio omvat ook breedband internet en televisie. Hostingactiviteiten worden ook onder die naam gevoerd. Die activiteiten vallen verder buiten de scope van deze post.

Wat is DNetz

Als eerste is van belang te weten wat DNetz is. De term bestaat al vanaf het begin van mobiele telefonie en heeft betrekking op het 900Mhz spectrum. Communicatie op 900Mhz heeft als voordeel dat met betrekkelijk weinig masten dekking van een groot gebied mogelijk is. Mobiel internet is binnen dit spectrum mogelijk met snelheden tot 500Mbit/s.

In Nederland wordt amper aandacht besteed aan de frequentie. Het land is klein en vooral vlak. Duitsland is veel groter en tal van gebieden zijn slecht te ontsluiten door de geografie (lees: bergen en dalen). Het aantal 4G masten (“Netzaufbau”) is nog steeds te laag om landelijke dekking te garanderen. Er is daarom een grote groep mobiele communicatie klanten die bewust een aanbod in het DNetz kiest.

Waarom de migratie

Dat 1&1 de klanten aanzet te migreren heeft niets te maken met de techniek van Vodafone. De MVNO heeft een commercieel conflict met de leverancier. Een van de redenen is dat 1&1 voor 5G geen MVNO meer zal zijn. Het bedrijf heeft sinds afgelopen jaar een eigen licentie. Het wil dit jaar beginnen met de uitrol van een “eigen” netwerk. De aanhalingstekens zijn nodig omdat er sprake is van het delen van zendmasten.

De valkuil van de migratie

1&1 klanten die nu migreren gaan gebruik maken van het netwerk van Telefonica / O2. Die aanbieder heeft geen licentie en hardware voor het 900Mhz spectrum. De kans bestaat dus dat klanten overstappen en daarmee bereik en snelheid verliezen.

1&1 biedt die personen een tweede migratie aan om, zonder kosten, weer terug te gaan naar het DNetz. Dat betekent dus dat 1&1 op dit moment niet geheel afscheid van DNetz kan nemen. De MVNO kan inschatten op basis van locatie gegevens hoe groot die groep kan zijn. Desondanks is het een gewaagde operatie. De valkuil van elke migratie is churn.