06 of 097 nummers – en wat de consument daarvan begrijpt

Afgelopen week haalde een mededeling van toezichthouder ACM de landelijke pers. Ieder bericht haalde aan dat er een tekort aan 06 nummers dreigt. De redenen die daarvoor gegeven werden liepen iets uiteen. De een wees naar tablets als schuldige, een andere publicatie noemde M2M en ook slimme apparaten werden genoemd als mogelijke veroorzaker van de schaarste.

De consument zal daardoor niet in verwarring raken, die begrijp direct dat al dit soort devices en toepassingen naast elkaar kunnen en zullen bestaan en er per keer een sim kaart, dus mobiel nummer voor nodig is. Dat er buiten 06 een reeks is, echt speciaal bedoeld voor alles behalve spraak, namelijk de 097 reeks zal hem zeer waarschijnlijk compleet onbekend zijn. Operators en toezichthouders hebben de afgelopen jaren ook niet geïnvesteerd in enige vorm van publieksvoorlichting. De reden daarvoor is ook nu nog steeds ongedocumenteerd en dat draagt bij aan totale desinteresse bij het grote publiek.

Nu komt het soort situaties wel vaker voor dat toezichthouders en telco’s de pers opzoeken en een deels in nevelen gehulde woordenstrijd aangaan. Er is echter ook een verschil: deze keer wordt door de ACM de consument betrokken bij de discussie door de schaarste van 06 nummers in het vooruitzicht te stellen. Wat ACM daarmee hoopt te bereiken is onbekend. Voor een bewustwordingscampagne lijkt het niet het juiste instrument, want waarom de juiste implementaties achterblijven blijft compleet onbekend. De consument wordt er letterlijk niets wijzer van.