Vlaanderen wil verbod op doorspoelen tv reclames

Woensdag 21 maart was het belangrijkste lokale nieuws voor de Vlaamse pers een waarschuwing van de Vlaamse minister voor Mediazaken. Die heeft tijdens een bezoek aan de VS de omroepen in eigen land tot de orde willen roepen door te dreigen met een verbod op het doorspelen van reclame.

De boodschap is om twee redenen nog al bizar. De pers besteedt er dan ook aandacht aan, al moet niet worden vergeten dat een deel van de Vlaamse pers behoort tot mediaondernemers die ook een footprint in de tv wereld hebben. De eerste reden is het moment van de melding. De minister bevond dit op dat moment in de VS voor onder andere een bezoek aan Netflix. Wat de minister van een deelstaat daar te zoeken heeft blijft onduidelijk. Dat Vlaanderen voor Netflix een belangrijke afzet markt is weinig waarschijnlijk, Nederland is naar aantal aansluitingen en omzet vele malen interessanter.

Redenen verbod

De tweede opmerkelijke component aan het verhaal is de inhoud van de boodschap. De minister zegt met zoveel woorden dat de burger verplicht moet worden tv reclames te zien, omdat de omroepen anders te veel geld mislopen. Zonder die inkomsten is er geen toekomst voor het Vlaamse tv aanbod. Minister Gatz spreekt zelfs over een “gezond Vlaams medialandschap”, wat duidelijk verder gaat dan tv. Met de boodschap moeten tv zenders en distributeurs (kabel, iptv en mogelijk ook schotel) worden gedwongen samen tot een oplossing te komen die in het voordeel van de tv zenders is.

Kritiek

Er is een enorme hoeveelheid kritiek op het bericht, dat zal niemand verbazen. Een dergelijke boodschap zorgt voor nog meer afkeer van de politiek en laat zien dat het aan fundamentele kennis ontbreekt. Het idee dat anno 2018 lineaire tv de kurk is waarom zender kunnen blijven drijven getuigt van veel onkunde. Behalve dat is de horizon van de politicus onnavolgbaar. De opmerking dat met het decreet (het doorspoelverbod) de situatie onder controle gebracht kan worden “dan zitten we weer voor een paar jaar goed” laat ook zien dat er totaal geen zicht is op de technische innovaties en EU regelgeving die een dergelijk decreet omzeilen dan wel verbieden.

De zorg om het medialandschap is overigens wel navolgbaar en grotendeels terecht. Maar dit soort opmerkingen levert alles behalve een oplossing.

Share: