Smartphone verkoop onder druk – ook in de VRC

Vlak voor de MWC in Barcelona zorgde Gartner voor de nodige ophef. Het bericht dat in 2017 voor het eerst de verkoop van mobiele telefoons is teruggelopen werd breed uitgemeten in de pers. Uiteraard was de timing van die publicatie geen toeval. Wat ook geen toeval is, is dat het verhaal lijkt te worden bevestigd vanuit het Verre Oosten.

Digitimes Research heeft afgelopen vrijdag cijfers over de VRC gepubliceerd die het betoog van Gartner lijken te bevestigen. Het bedrijf kijkt vooral naar de componenten en constateert dat in Q1-2018 18,2 % minder application processors worden verscheept naar de VRC dan het voorgaande kwartaal. Als reden daarvoor noemt het de tegenvallende verkopen, met andere woorden er is nog te veel voorraad.

De opmerking dat de verwachte import van Q1-2018 nog altijd een derde hoger ligt dan die van Q1-2017 is overigens een indicatie voor een al langer oplopende onderdelenvoorraad. De verkochte aantallen over 2017 lijken namelijk nergens ter wereld die grotere inkoop te rechtvaardigen.

De vraag of de markt verzadigd is ontkennend beantwoorden lijkt niet meer aan de orde.

Share: