Net Neutraliteit blijft op de agenda staan

Net Neutraliteit is sinds enige jaren een onderwerp waarover de EU betrekkelijk weinig wordt geschreven. Brussel heeft regels uitgevaardigd die voor aanbieders en consumenten duidelijk moeten zijn. Mondjesmaat volgt nu jurisprudentie over de wenselijkheid en mogelijkheid de regels op te rekken. In de VS is sinds gisteren de belangstelling voor het onderwerp opeens weer groeiende.

Of de Europese regels zorgen voor een strikte naleving op basis van glasheldere definities van Net Neutraliteit is een onderwerp waar de nodige discussie over mogelijk is. De uitgezette koers is echter duidelijk en de kans dat Brussel het roer radicaal omgooit is vooralsnog gering.

In de VS is het een totaal ander verhaal. Daar was tot 2017 Net Neutraliteit een doel waar de toezichthouder FCC zich hard voor maakte en zich daarbij gesteund wist door de politiek. De telco’s en carriers waren met de lobby minder effectief dan ze op andere terreinen waren. De komst van Trump leidde tot een nieuwe voorman bij de FCC. Ajit Pai heeft als een van zijn eerste daden – daarbij trouw de instructies van Washington volgend – Net Neutraliteit volledig overboord gegooid.

De telco’s en carriers waren natuurlijk blij. De druk die zijn op andere landen uitvoerden nam ook merkbaar toe. Maar alles wijst erop dat ze die acties beter kunnen laten rusten. Alle energie zal nodig zijn in de VS.

Dinsdag heeft het District of Columbia Court of Appeals (link) namelijk bepaald dat de FCC ISP’s mag bestempelen als “information services” in plaats van “common carriers”. Die regelt geeft de FCC minder ruimte de aanbieders te reguleren. Het is daardoor dat de deur naar het afschaffen van Net Neutraliteit is opengezet door de FCC. Tegelijk trekken de rechters wel een streep bij de bevoegdheid van de FCC in te grijpen in de wetgeving van de staten.

Het gevolg van die laatste beperking van de FCC macht is dat elke staat van de VS (Californië voorop) nog steeds effectief bedrijven kan verplichten zich aan de Net Neutraliteit te houden. Het vonnis is daarmee een klap in het gezicht van de FCC en alle partijen die meer willen verdienen met de eigen netwerken.

De strijd is hiermee uiteraard nog niet gestreden. Net Neutraliteit blijft in de VS vooralsnog hoog op de agenda van politiek en IT sector staan.

Share: