MediaMarkt gedaagd wegens ongepatchte Android phones

Medio juli maakten in Duitsland consumenten organisaties bekend de MediaMarkt voor de rechter te hebben gedaagd. Inzet van het geding is de verkoop van smartphones met het Android besturingssysteem. Bij bepaalde toestellen is dat OS niet veilig gebleken.

Android en updates

In principes zou het mogelijk moeten zijn veiligheidslekken in Android te dichten. Daarvoor kan de fabrikant via de OTA methode software pushen. De gebruiker kiest dan voor installeren en daarmee is het toestel weer veiliger. Desnoods kunnen de updates ook op servers van de fabrikant beschikbaar worden gesteld, dan kan de toesteleigenaar daar naar toe surfen, de bestanden downloaden en vervolgens installeren. Dat is voor de gebruiker redelijk omslachtig, daarom is de OTA methode ook een betere optie.

Wat echter is vastgesteld is dat bij de goedkoopste toestellen in de MediaMarkt er geen OTA en ook geen ander methode is, er wordt gewoon geen update beschikbaar gesteld. De fabrikant in de VRC heeft schijnbaar geen teken van leven gegeven. Daarmee is de volgende stap naar de verkopende partij, de MediaMarkt in dit geval, te gaan en daar updates te eisen. Vanuit klantperspectief is dat sowieso de gebruikelijke methode. De klant heeft daar aan te kloppen en mag zich niet laten verwijzen naar een importeur of fabrikant.

Gelet op het grote marktaandeel van Android en de tientallen, mogelijk zelfs honderden, modellen van recente datum die door fabrikanten en importeurs in de steek worden gelaten is dit een interessante rechtszaak. Het is een onderwerp dat in Nederland ook al tot rechtszaal is doorgedrongen, maar dat was tot nu toe weinig succesvol. Dat maakt deze Duitse zaak zelfs nog interessanter.

Share: