In Japan gebeurt het: 5G op basis x86 architectuur

Een korte melding op Digitimes is koren op de molen voor iedereen die zich bezighoudt met de feitelijke uitrol 5G of kijkt naar de gebruikte technieken. Quanta Computers, een vooraanstaande speler op de ODM en OCP markt gaat de Japanse operator Rakuten van de infra voor 5G voorzien.

De aankondiging illustreert dat 5G op meerdere vlakken een game changer zal zijn dan de bandbreedte die gebruikers tot hun beschikking krijgen. Wat Quanta namelijk doet, in samenwerking met onder andere Nokia, is RMN (Rakuten Mobile Network) voorzien van servers en behuizingen voor het 5G netwerk die volledig zijn gebaseerd op x86 architectuur.

Dat is geen nieuwe ontwikkelingen, want de Open Networking Foundation (ONF), waar tal van grote telco’s lid van zijn dringt daar al langer op aan. De universele x86 als basis maakt goedkopere en beter schaalbare infra mogelijk dan tot op heden voor de 2G,3G, 4G en zelfs vaste netwerken nodig is. De ONF heeft overlap en werkt op punten samen met het OpenComputeProject OCP.

Quanta heeft op MWC19 in Barcelona de oplossing voor RMN gedemonstreerd en dat zal indruk hebben gemaakt op menig bezoeker. Hardware vendoren zien een goedkoper, flexibel alternatief, operators zien dat het op deze manier de drempel voor nieuwe telco’s fors wordt verlaagd. Andere bezoekers zullen opmerken dat de afstand tussen ONF en OCP kleiner is geworden.

Share: