Glasvezel via het riool niet langer een grap?

Afgelopen zomer is een plan van de Britse toezichthouder OFCOM door een rechterlijke instantie gedwarsboomd. Met DFA (Dark Fiber Accesss) voorschriften wilde OFCOM BT dwingen toegang te geven aan de concurrentie tot het glasvezelnetwerk. Niet iedereen is daar verdrietig om.

Meer of minder concurrentie

Het idee achter het DFA plan was, dat daardoor grotere delen van huishoudens en bedrijven op het eiland toegang konden krijgen tot fatsoenlijke breedband verbindingen. Ook was de verwachting dat het tempo van uitrol een stuk hoger zou komen te liggen. De tegenhanger van het College van Beroep had redenen om daar een stokje voor te steken. Een daarvan was dat het slecht zou zijn voor de concurrentie, omdat het noodzakelijk geachte prikkels zou wegnemen.

Over de details van deze ruling is onder andere hier meer te lezen. Belangrijker is echter dat hiermee een opvallend signaal naar en door de markt werd gegeven. Als eerste werd de markt duidelijk gemaakt dat meeliften op de infra van BT niet altijd mogelijk kan en hoort te zijn. Stabiliteit, kwaliteit en dergelijke zijn gebaat bij meer separate infrastructuur. Dus marktpartijen moeten zelf ook meer gaan investeren. Dat is een streep door de rekening van bedrijven als Virgin Media die wat dat betreft alleen de lusten maar niet de lasten van FttX willen ervaren.

Alternatieve plannen

Een tweede signaal is door een aantal bedrijven zelf afgegeven. Bedrijven als Ssetelecoms die de ruling aangrijpen om de bestaande plannen om eigen kabels wil trekken om echt concurrerend te kunnen zijn meer ruchtbaarheid geven. Nu is het overal lastig en vooral heel erg duur om straten open te breken om glas te leggen. Ssetelecoms claimt een reeds bekend principe te kunnen en mogen gaan toepassen. Het heeft een deal (operating licence to deploy) met Thames Water, beheerder van de rioolinfrastructuur om kabels te mogen leggen door de riolen.

Over Fiber to the Sewer wordt al jaren gekscherend gesproken. Het zou kunnen dat we nu een case gaan krijgen waarbij de theorie en de grappen worden vervangen door realiteit.

Share: