Geen tsunami van hardware uit India – WTO grijpt in

Een bericht dat in India voor heel veel reuring heeft gezorgd en in Europa amper de pers heeft gehaald gaat over een besluit van de WTO. De Wereldhandelsorganisatie heeft vastgesteld dat vijf export programma’s niet door de beugel kunnen. Dat is slecht nieuws voor de IT producenten in het land.

Het Merchandise Exports from India Scheme (MEIS); het Export Oriented Units Scheme (EOU), Special conomic Zones (SEZ) , Export Promotion Capital Goods Scheme (EPCG); en Duty-Free Imports for Exporters Scheme (DFIS) zijn het resultaat van de inspanningen van de Indiase regering het land aantrekkelijker te maken voor de fabrikanten van IT. Vooral smartphone fabrikanten als Apple, Foxconn en Samsung hebben zich daardoor laten paaien in het land fabrieken te openen. Daarmee kan niet alleen de grote binnenlandse markt worden bediend. India wil zich via MEIS en de rest ook positioneren als het alternatief voor de VRC.

Het bouwen en opstarten van dergelijke fabrieken is slechts de eerste fase van het proces. De producten moeten daarna ook nog worden verkocht. Daar zijn dan ook de meeste regelingen voor bedoeld. Ze maken export goedkoper en minder complex (heel belangrijk in India!). De eerste resultaten waren die voorjaar al zichtbaar. Smartphones gemaakt in India kwamen ook via de grijze import op de Europese markt en vielen op door een goede prijs/kwaliteit verhouding.

De regelingen waren al direct een doorn in het oog van andere landen, Amerika voorop. Dat heeft geleid tot een klacht bij het WTO en dat heeft eind vorige maand gerapporteerd dat de regelingen in strijd zijn met de bestaande handelsovereenkomsten. New Delhi is opgedragen de regelingen te beëindigen. Afhankelijk van de regeling moet dat binnen 90 tot 150 dagen zijn gebeurt.

Fabrikanten van smartphones kunnen nu dus nog even snel de Amerikaanse en Europese markten overspoelen met kunstmatig lage prijzen en/of hoger marges voor de fabrikanten dan normaal. Daarna zullen de prijzen moeten worden aangepast en is de kans op een tsunami van interessante consumer hardware uit India aanzienlijk verkleind.

Share: