FttH in Duitsland – zo blijft het aanmodderen

De grootste economie van de EU blijft een structureel probleem met zich meezeulen in de vorm van de achterblijvende uitrol en vooral acceptatie van NGN. Het land heeft een behoorlijke dekking van 4G/ LTE, maar vaste breedband verbindingen blijven een zorgenkindje. Toegenomen concurrentie door kabelaars en natuurlijk de stevige positie van lokale aanbieders als M-Net hebben het semi-staatsbedrijf Deutsche Telekom niet makkelijker gemaakt de eerder opgestelde businesscase te realiseren.

Een geleidelijke overstap van ADSL via VDSL naar FttH was het plan, en daarin was DT in de EU niet de enige. Doordat de kabel zoveel sneller de grote gebieden heeft weten te upgraden naar NGN capaciteit is dit plan niet langer uitvoerbaar. Hele (stedelijke) gebieden zijn voor DT verloren gegaan. Het gevolg daarvan is dat het aantal FttH opleveringen flink achterloopt en hiermee niet kan worden geschermd naar aandeelhouders, maar ook naar beoogde klanten.

DT heeft daarom nu wel een erg makkelijk te achterhalen truc toegepast. In het laatste kwartaal verslag is een toename van het aantal glasvezel aansluitingen van 10% opgenomen. Dat klinkt fors. Er ligt echter een puur cosmetische ingreep aan ten grondslag: met ingang van deze rapportage wordt namelijk VDSL tot de FttH familie gerekend. Uiteraard valt er iets voor te zeggen om VDSL als FttP te beschouwen en daarmee als echt deel van de FttH familie. Maar kijk dan nog eens naar de cijfers en dan wordt duidelijk dat DT het meer moet hebben van upgrades dan van echte nieuwe instroom.

Die constatering maakt de eerder genoemde opmerkingen van de CEO over het eenzijdig definiëren van specialdiensten waarvoor de gebruiker moet betalen extra relevant. Als DT denkt dat hogere tarieven geen negatieve impact hebben op de groei van de FttX klantenbase is dat een aanname die de lokale aanbieders en kabelaars glimlachend zullen noteren.

Share: