Door Brexit geen BBC in zenderpakket?

Elke week komt er nieuws over de impact van Brexit. De wens van de Britten de EU te verlaten heeft consequenties voor wat er op de Britse eilanden leverbaar en te produceren is. Dat er voor de EU burgers ook iets verandert bleef lang onder de radar.

Eind augustus is wat dat betreft een tipje van de sluier opgelicht. Voor het eerst heeft namelijk de Britse politiek gereageerd op de zorgen van de creatieve sector, in dit geval de producenten van tv programma’s en de omroepen verenigd in de Commercial Broadcasters Association (COBA) . De verantwoordelijke minister, Jeremy Hunt, heeft door te reageren op vragen impliciet toegegeven dat voor die sector het nodige op het spel staat. Het verlaten van de EU betekent namelijk dat de doorgifte van de Britse tv signalen en de producten, wat naar EU begrippen diensten zijn, niet zonder nieuwe onderhandelingen kan worden voortgezet.

Het is de COBA rauw op het dak gevallen dat ze daarmee bijna gelijk als banken behandeld zullen gaan worden. Daarvan is al bekend dat die het recht de diensten in de EU te mogen aanbieden gaan verliezen, tenzij ze een aparte vergunning inclusief fysieke vestiging voor de EU regelen. Of er voor tv sector een variant op de “passporting” gaat komen is totaal onbekend. Londen lijkt namelijk voor het eerst vernomen te hebben dat alle Britse omroepen, zowel de publieke als de commerciële niet langer zeker zijn van opname in zendpakketten omdat ze per maart 2019 buiten de EU liggen.

De sector die claimt 1 miljard GBP per jaar om te zetten en goed te zijn voor duizenden banen is duidelijk niet blij. Wie echter ook niet blij zullen zijn, zijn alle kijkers naar deze Britse zenders of de zenders die nu in het VK zijn gevestigd en daarom “moeiteloos” in zenderpakketten kunnen worden opgenomen. In het “no deal” scenario waar een deel van de Britse politiek op aanstuurt zullen die zenders uit de pakketten moeten worden gehaald, tenzij al die omroepen een serieus kantoor in de EU openen. De vraag is of alle zenders dat überhaupt kunnen doen. Verschraling van het tv aanbod voor de EU zou wel eens het gevolg kunnen zijn.

Share: