Dilemma: wederverkoop cloud diensten versus transparantie

De Britse mobiele operator EE maakte vorige week bekend een deal te hebben gesloten met Mobileiron, leverancier van diverse diensten. Centraal in de deal tussen de twee partijen staan mobiele cloud toepassingen.

Op het eerste gezicht is dit het type samenwerking waar verder weinig aandacht aan besteed zal worden. EE heeft er een persbericht over uitgestuurd en de diensten die volgen worden via de reguliere kanalen gepromoot en verkocht. Toch is er een punt opmerkelijk aan dit verhaal. In het persbericht van EE wordt geen woord gerept over de achtergrond van Mobileiron. Ook op de site van Mobileiron moet enige moeite gedaan worden om de herkomst van dit bedrijf te traceren. Wat blijkt Mobileiron is een Amerikaanse onderneming. Wat dit betekent voor de integriteit en veiligheid van data in de cloud die EE wederverkoopt blijft compleet onduidelijk.

Waarschijnlijk is hier sprake van een dilemma: EE wil clouddiensten leveren omdat het een groeimarkt is, maar vermoed dat te veel transparantie over de partners wel eens contraproductief kan zijn. Of de gekozen lijn van communicatie – het compleet onbenoemd laten en daarmee argwaan voeden – zo verstandig is, is iets waar ook andere bedrijven mee te maken kunnen krijgen. De balans vinden tussen eerlijkheid en commerciële doelstellingen is wel vaker lastig. Bureau Terdege vermoedt dat de aanpak van EE kan werken op de Britse markt, elders in de EU zal het risico van negatieve reacties aanzienlijk groter zijn.

Share: