De Brexit impact wordt nu duidelijk

Daags na de stemming in het Londense parlement, waar de tussen de regering en Brussel overeengekomen uitredingsovereenkomst met 2:1 stemmen is weggestemd, hebben de dagbladen wereldwijd veel aandacht voor de politieke dimensie van deze gebeurtenis. De vakbladen staan er ook bij stil maar dan om andere redenen.

Het is opvallend hoeveel tech titels sinds het begin van deze week (de stemming was dinsdag avond) het onderwerp Brexit een prominente plek hebben gegeven. Voor de meeste publicaties is het niet de eerste keer dat ze op de impact van Brexit wijzen. Wat wel nieuw lijkt te zijn is dat bijna alle titels de overdracht van data opeens als hét grote probleem zien.

Termen als “Datenschutzchaos” zijn een goede indicatie waar het om gaat. De lezers worden in Nederlandse, Vlaamse, Franse en Duitse bladen en online publicaties gewezen op de onzekerheid die gaat ontstaan als de Britten de EU verlaten. Iedere titel wijst er op dat het niet eens zoveel uitmaakt of de Britten met of zonder deal de EU verlaten.

Een van de belangrijkste veroorzakers van dit nieuwsfeit lijkt de Duitse IT brancheorganisatie Bitkom te zijn. Die waarschuwt in een dinsdag verschenen document voor de impact. In andere landen lijkt de bron eerder vanuit individuele bedrijven of onderzoekers te zijn. Nederland, is daar opvallend terughoudend. Nederland ICT heeft bijvoorbeeld maar een document over Brexit online staan en dat stamt uit juni 2016.

Hoe het ook zij, de impact duiden is na de stemming van gisteravond in Westminster meer dan ook belangrijk. Het is zeer waarschijnlijk dat zowel de individuele lidstaten als de EU de komende dagen de communicatie zal opvoeren. Ze moeten wel en daarin zal ook aandacht besteed gaan worden aan de vraag wat er verandert voor het opslaan en bewerken van data in het VK voor EU ondernemingen en omgekeerd. Dat laatste wordt nog wel eens over het hoofd gezien, maar de kans dat Britten data in de EU laten is door Brexit ook minder waarschijnlijk.

Share: