Apps maken forse verlaging ITC India mogelijk

Afgelopen vrijdag besloot de Indiase telecom toezichthouder TRAI de vergoedingen die de telco’s mogen rekenen voor het afwikkelen van binnenkomend internationale gesprekken fors te verlagen. Dat leidde tot een voorspelbare storm van protest en dat terwijl het besluit eerder te laat dan te vroeg is genomen.

Met het verlagen van de ITC (international call termination fee) met 43% zorgt de TRAI ervoor dat vooral de drie grootste mobile telco’s van het land (Bharti, Vodafone en Idea) fors minder zullen verdienen aan de internationale gesprekken. De Hindu Times schat dat de ITC omzet van deze drie jaarlijks ₨ 5.000 crore bedraagt. Het is daarom ook onvermijdelijk dat die drie alle registers hebben opengetrokken om tegen de verlaging te protesteren. Het argument dat deze stap in strijd is met de nationale belangen van de staat is wel een heel bijzondere vondst. De drie gebruiken die in India zwaar beladen term om aan te geven dat er nu minder buitenlandse valuta het land instroomt en de overheid minder inkomsten zal genieten in de vorm van belasting en licenties.

De klachten van de drie zijn vooralsnog zinloos, de verlaging wordt naar het zich laat aanzien gewoon doorgevoerd. Dat kan ook eenvoudig want het verkeersvolume is de afgelopen jaren zwaar onder druk gekomen. De impact voor de drie zal dan ook minder zijn als dat ze willen doen geloven. Met diensten als Skype en WhatsApp is het zoveel makkelijker en vooral goedkoper internationale gesprekken te voeren. De stap die TRAI neemt dwingt de telco’s gewoon de realiteit onder ogen te zien.

Er is aan het TRAI besluit ook nog iets te verbinden dat de drie groten onbenoemd laten. Het exploiteren van illegale VOIP gateways wordt een stuk onaantrekkelijker. Dat is een prettige bijvangst waar zij wel van profiteren.

Share: