Apple en Samsung – het waren niet de eerste waarschuwingen

Wat vorige week de beurzen deed opschrikken, wordt deze week herhaald. Na Apple is ook Samsung met een omzet- en winstwaarschuwing gekomen. Omdat het portfolio van Samsung meer omvat dan dat van Apple is deze waarschuwing wellicht belangrijker voor markt.

Apple heeft een bescheiden portfolio. Smartphones, tablets en laptops zijn de belangrijkste devices. Daarnaast heeft het software, e-commerce, cloud- en betaaldiensten. De winstwaarschuwing die het 3 januari mee kwam had in de eerste plaats betrekking op de tegenvallende verkoop van smartphones. De omzet voor het lopende kwartaal kan minimaal 6% lager uitvallen dan eerder is aangegeven. Het effect van die boodschap op de koersen was groot. Het Apple aandeel verloor in een klap meer dan 10%.

Samsung heeft dinsdagochtend lokale Zuid Koreaanse tijd de beleggers eveneens doen schrikken. Het waarschuwde de markt dat de cijfers die later deze maand komen slechter zijn dan gehoopt. De concernomzet is de laatste maand met 11% afgenomen, de winst met 18%.

Samsung levert niet alleen de chips voor onder andere Apple smartphones, het heeft losse componenten zoals SSD’s, eigen smartphones, tablets en kantoormachines. Daarnaast is er nog een omvangrijke witgoedlijn. Door dat bredere portfolio dan Apple is deze bekendmaking veel belangrijker dan van de Amerikaanse onderneming.

Wat Samsung laat zien is dat de druk op omzet en marge niet alleen betrekking heeft op hoog geprijsde devices. Dat was een veel gehoorde reactie op de tegenvallende cijfers van Apple. De chips van Samsung, die als grondstof voor veel producten gelden, worden minder goed verkocht, de vraag naar eigen hardware en het witgoed was ook fors lager.

De conclusie kan niet anders zijn dan dat de vraag naar veel producten geringer is dan gehoopt. Het is ook geen vraagkrimp of uitval die door alleen de VRC wordt veroorzaakt, als is dat wel een belangrijke markt voor zowel Apple als Samsung.

Maar nog belangrijker is dat de tegenvallende cijfers perfect aansluiten op wat al maanden door tientallen kleinere IT fabrikanten en handelaren wordt gecommuniceerd. Dit soort partijen merkte al rond de zomer van 2018 dat de vraag achterliep bij het aanbod en dat het verschijnsel zich niet tot een land of werelddeel beperkte.

Op dit moment wijst alles erop dat de IT markt de komende periode op meerdere punten minder hard zal groeien dan voorspeld of zelfs zal stagneren. De markt voor desktop computers, die al jaren kwakkelt, zou een voorbeeld kunnen zijn voor wat er bij smartphones en dergelijke gaat gebeuren.

Share: