Antennes voor 5G geschikt maken – dat gaat niet zomaar

Op dit moment lijkt het bij 5G vooral te draaien op de leveranciers van hardware. Daardoor wordt weinig stilgestaan bij andere obstakels die de uitrol van de next gen mobiele communicatie in de weg staan. Zo zijn er bijvoorbeeld de antennes.

Netzwoche, een Zwitserse publicatie, heeft daar recent wel bij stilgestaan. Het verwijst daarvoor naar een artikel in de krant NZZ. Daar is de ASUT, de Zwitserse brancheorganisatie voor de telecomsector aan het woord gekomen. ASUT heeft in het artikel een aantal duidelijke waarschuwingen afgegeven.

De belangrijkste hindernis voor een 5G uitrol in de Alpenrepubliek is het ontbreken van geschikte antennes. Dat is een punt waar weinig bij wordt stilgestaan, maar het is niet altijd mogelijk om van een 3G/4G mast een 5G mast te maken. Het benodigde zendvermogen, energieverbruik en connectiviteit is niet overal zo maar te verhogen. Soms omdat de mast te afgelegen staat, soms ook omdat de mast vooralsnog gewoon te vol is.

ASUT en Netzwoche geven daarbij aan dat de grootste problemen in de bebouwde gebieden voorkomen. Tot 90% van zenders in masten in die gebieden zitten nu al aan het maximum zendvermogen. Om dat probleem op te lossen zijn er volgens ASUT twee mogelijkheden. Of er wordt toestemming gegeven tot 15.000 extra masten bij te bouwen, of het maximale zendvermogen, dat door de overheid is vastgelegd, wordt verhoogd.

Om het aantal vereiste extra 5G only antennes in context te plaatsen: Zwitserland heeft op dit moment volgens de toezichthouder 18.000 antennes. In de VS wordt schijnbaar uitgegaan van een verdubbeling van het aantal zendinrichtingen. Het spreekt voor zich dat dit tot een aanzienlijke horizonvervuiling gaat leiden.

In beide gevallen zullen de maatregelen kunnen rekenen op de nodige weerstand. Procedures, zoals die ook in Nederland jaren zin gevoerd en soms nog worden gevoerd, zijn dan onvermijdelijk. Er komt echt meer kijken bij 5G dan menigeen zich op dit moment realiseert. Dat geldt niet alleen voor Zwitserland, Nederland gaat daar ook nog mee geconfronteerd worden.

Share: